• Imprimeix

El CCLBlanquerna clausurà el mes de desembre ‘Sintonías Culturales’ i ‘Cómo vivir en Internet’, dos dels set cicles de debat de la seva programació cultural 2017

El CCLBlanquerna clausurà el mes de desembre ‘Sintonías Culturales’ i ‘Cómo vivir en Internet’, dos dels set cicles de debat de la seva programació cultural 2017

29/12/2017 09:12
Cicle Internet al CCLBlanquerna
  • 7 cicles, 42 sessions de debat i 95 ponents en la programació cultural de 2017.
  • Actualitat, literatura, internet en la vida quotidiana, cultura, diàlegs intergeneracionals, dona, gènere i poder son algunes de les temàtiques presentades.
  • El còmput global del curs 2016-2017 suma 12 cicles i una lectura de poesia a la Feria del Libro de Madrid (juny 2016)

 

 

 

 

Set cicles de debat han tingut lloc l’any 2017 al Centre Cultural-Libreria Blanquerna, seu cultural de la delegació del govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, dins d’una programació cultural articulada en base a diàlegs presentats en diferents formats. Debats, converses i interaccions, són trobades coordinades i moderades per noms de relleu del món acadèmic, mediàtic i cultural de Madrid i de Catalunya.

En el darrer quadrimestre (de setembre a desembre) han tingut lloc dos cicles, Sintonías culturales i Cómo vivir en Internet, ambdós clausurats el mes de desembre de 2017 amb un públic assidu i específic de cada temàtica.

SINTONÍAS CULTURALES, coordinat per l’escriptor i periodista Xavier Bru de Sala, membre del Consell Editorial d’ El Periódico i primer president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (2007).

El cicle ha mostrat en el decurs de 8 sessions (de maig a desembre de 2017) i la participació de 17 ponents, de quina manera, des del passat més remot i fins el moment actual, han interactuat les cultures catalana i castellana, establint moments   de relació fructífera, de sintonia o de paral·lelisme. Més de quatre-centes persones han assistit de públic a aquestes sessions en les quals s’han abordat els següents continguts: Tres reyes que escriben. Jaume I, Alfonso X, Pere III; Juan Boscán y Garcilaso de la Vega, amigos en Italia; Cervantes y Joanot Martorell; Gaspar Melchor de Jovellanos y Antoni de Capmany: Libertad y conocimiento; Rubén Darío y Santiago Rusiñol; Joan Maragall y Miguel de Unamuno; Federico García Lorca y Salvador Dalí; El Madrid y la Barcelona culturales en el siglo XXI.

Han participat oferint els seus coneixements i reflexions noms del mon intel·lectual i de les arts com són Luís García Montero, Stefano Cingolani, Flocel Sabaté, Inés Fernández-Ordóñez, Alberto Blecua, Miquel de Palol, José Enrique Ruiz-Domènec, Manuel Lucena Giraldo, Joaquim Nadal, Javier Varela, Vinyent Panyella, Lourdes Sánchez Rodrigo, Jordi Casassas, César Navarro, Lourdes Cirlot, Ferran Mascarell i Juan Miguel Hernández León.

El segon cicle clausurat que ha tingut lloc en el decurs del darrer quadrimestre de 2017 (de setembre a desembre) és CÓMO VIVIR EN INTERNET, fonamentat en la reflexió al voltant de les principals transformacions socials i culturals que comporta la introducció d’internet en les nostres vides.

Cicle coordinat per Enric Puig Punyet, escriptor, filòsof i professor de la Universitat Oberta de Catalunya –UOC-. En 6 sessions, han aportat el seu punt de vista sobre els àmbits en què es produeixen les transformacions i les possibles maneres d’encarar-les, 14 noms de primer ordre: Antón Costas, David Trueba, Imma Monsó, Mar Cabra, Ignasi Aragay, Daniel G. Andújar, José Luis de Vicente, Fausto Miguélez, Gregorio Martín, Esteban Hernández, Christian Palazzi, i César Rendueles.

Artistes, cineastes, escriptors i economistes han debatut sobre el present i el futur, convençuts de que la memòria col·lectiva d’internet és un tema que cal començar a afrontar avui. Davant d’un públic interessat per a aquesta temàtica, unes tres-centes cinquanta persones varen assistir a les sessions que duen per títol: Internet y la comunicación del futuro; Internet y la literatura del futuro; Internet y el arte del futuro; Internet y el trabajo del futuro; Internet y la economía del futuro; Internet y la sociedad del futuro.

 

CICLES PER A TOTS ELS GUSTOS

La programació del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, concebut com un espai de pluralitat i diàleg, inclou diverses trobades en les quals s’expressen i analitzen algunes de les millors idees de Catalunya, de Madrid i d’altres territoris en els àmbits cultural, social, polític i econòmic. Sempre en un marc de diàleg, intercanvi i contrast, en clau de present però, sobre tot, de futur. Els cicles presentats des de gener de 2017 han estat els següents:

 

LETRAS EN TRÁNSITO. PRÁCTICAS LITERARIAS ACTUALES (de febrer a juny 2017)

Diàlegs entre la nova literatura i la que s’està produint a Madrid i altres indrets d’Espanya, en els seus diferents gèneres. Converses entre joves poetes i dramaturgs reconeguts i premiats. En cada trobada es produeix una segona part amb lectures creuades de la seva obra.

Coordina: Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

6 sessions: Sin Ficción (3 poetas); Yo nunca he sido de flores ni de hijos; La promiscuidad de la escritura; Narrativa II. Realidad y ficción, todavía...;Teatro. Robarle la voz a la vida.

11 ponents, tots autors i poetes joves: Miriam Cano, Maria Sevilla, Maria Castrejón, Mireia Calafell, Maria Eloy Garcia, Sebastià Portell, Matías Candeira, Estel Solé, Pablo Martín, Beth Escudé i Javier Vicedo.

 

NUEVAS Y VIEJAS GENERACIONES. UN DIÁLOGO NECESARIO (de gener a juny de 2017). Amb aquest cicle el CCLBlanquerna es transforma en un espai de diàleg intergeneracional que pretén apropar a Madrid la visió i l’experiència de persones vinculades amb Catalunya. A més d’ésser un espai de debat va permetre una millor comprensió dels reptes polítics, econòmics i socials del segle XXI.

Coordina: Nacho Corredor, consultor i analista polític.

5 sessions: Cataluña en el siglo XXI: horizontes y retos; Robots y desigualdad; Periodismo en la época de Twitter; El mundo después de la elección de Trump; Modelos de ciudad en la era de la revolución tecnológica.

11 ponents: Ferran Mascarell, historiador, darrer delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid; Mariona Ferrer, periodista del diari ARA; Andrés Ortega Klein, periodista, politòleg i autor de ‘La imparable marcha de los robots’; Marc Elena, publicista; J.A Zarzalejos, periodista, exdirector del diari ABC; Jordi Pérez Colomé, periodista d’ EL PAÍS i autor d’ Obamaworld; Carles Casajuana, diplomàtic; Álvaro Imbernon, investigador d’EFCR i quantio; Pere Macías, president del Cercle d'Infraestructures i exconseller  de Territori del Govern de la Generalitat de Catalunya; Carles Lloret, director general d’ Uber al Sud de Europa.

 

EL (Des) ENCAJE DE CATALUÑA (de gener a maig de 2017)

El Grup d’ investigació Política, Administració i Territori (PAT) de la Universidad Complutense de Madrid, dirigit pel professor Jaime Ferri, organitzà aquest cicle en el qual, des de diverses perspectives, es va debatre al voltant d’El (Des)Encaje de Cataluña, fonamentalment en l’actualitat. Els ponents van tractar qüestions d’interès en funció de la seva especialització acadèmica analitzant temes com són: la interpretació de la Constitució espanyola, les qüestiones econòmiques governamentals, les possibles propostes de reforma del sistema de finançament, les polítiques públiques, la politologia i els seus actors més dinàmics, els partits i els moviments socials, etc.

Coordina: Jaime Ferri Durá, Doctor per la Universidad Complutense de Madrid, Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, Professor Titular de l’Àrea de Ciència Política i de l’ Administració.

5 Sessions: Desde el Constitucionalismo; Desde la Economía pública; Desde la Filosofía y las Políticas; Desde la Sociología; Desde la Politología.

10 Ponents: Prof. Dra. Mercè Barceló; Prof. Dr. F. Javier García Roca; Prof. Dr. Jesús Ruíz-Huerta; Prof. Dra. Núria Bosch; Prof. Dr. José Luis Villacañas; Prof. Dr. Joan Subirats; Prof. Dr. Joaquín Arango; Prof. Dra. Marina Subirats; Prof. Dr. Josep Mª Vallès; Prof. Dr. Ramón Cotarelo.

 

EL ESTADO DEL ESTADO. DE LA TRANSICIÓN DEMOCRÁTICA A LA TRANSICIÓN NACIONAL DE CATALUÑA (de gener a abril 2017)

Amb aquest cicle es donà veu a versions diferents d’ episodis de la història recent. La construcció del relat històric, la interpretació de la història d’Espanya, la transició espanyola i la historiografia dels anys vuitanta en un jove sistema democràtic, les debilitats sobre les quals es va construir la transició, l’Espanya ‘rica’ versus l’Espanya ‘pobre’, el desequilibri de les balances fiscals, la democràcia espanyola i la crisis social, la corrupció política i la manca de processos participatius transparents. En cada sessió s’han ofert dues mirades, des de dins i de fora de Catalunya, per tal d’esbrinar punts d’encontre i desacords.

Coordina: Aurora Madaula, historiadora, membre del grup d’investigació en estudis nacionals i polítiques culturals (GRENPoC) integrat en la càtedra Josep Termes a la Universitat de Barcelona.

7 Sessions: Los guardianes de la Historia; El viento helado de la Transición; País rico, país pobre; De la España invertebrada a la Cataluña desencantada; Encuentros y desencuentros entre Cataluña y España; Los itinerarios de la libertad; La movilización de la sociedad civil. Del 15M al 9N.

14 Ponents: Jordi Casassas Ymbert, historiador; Elena Hernández Sandoica, historiadora i professora de la Universidad Complutense de Madrid; Agustí Colomines, historiador; J. A. Zarzalejos, periodista; Marta Espasa, economista; Ángel de La Fuente, economista; Ferran Sáez, filòsof; Paloma Román, politòloga, Universidad Complutense de Madrid; Mireia Grau, politòloga; Lluís Orriols, politòleg; Josep Ramoneda, filòsof; Lucía Payero, professora de Dret a la Universidad de Oviedo; Anna Arqué, portaveu de la International Commission of European Citizens; Juan Carlos Monedero, politòleg.

 

MUJERES, UNA CAUSA PARA TODO EL AÑO (de febrer a abril de 2017)

Cicle de reflexió al voltant d’experiències en diversos àmbits en els quals les dones no estan plenament reconegudes. Plantejat amb la voluntat d’anar més enllà de dedicar aquesta temàtica a una data concreta i puntal a l’any, com és el dia internacional de la dona. En tres sessions es varen tractar temes que precisen d’un gir en la nostra cultura social i educativa: des d’una taula de reflexió en forma de conversa amb quatre alcaldesses de Catalunya fins una trobada amb científiques de prestigi i nivell competitiu, passant per un diàleg amb periodistes debatent sobre la invisibilitat de les dones en els espais audiovisuals públics i privats. L’objectiu d’aquest cicle fou ajudar a comprendre millor si els lideratges femenins faciliten la construcció d’una nova cultura política i un nou model relacional entre persones i institucions, així com entre persones i partits polítics.

Coordinen: Gabriel Planella, secretari tècnic de la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid i responsable executiu de continguts culturals del CCLBlanquerna; Aleix Cuberes, consultor director de Ingeniapro.

3 Sessions: Liderazgo de la Mujer y Nueva Gobernanza Pública; Mujeres, ¿invisibles en la investigación y en la ciencia?; Mujeres y Nueva cultura mediática: prejuicios y  autoridad.

13 Ponents: Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona; Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma; Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona; Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts; Dra. Francesca Figueras, professora del Departament de Física Quàntica i Astrofísica i presidenta de la Sociedad Española de Astronomía (SEA); Dra. Lola Pereira, Doctora en Geologia per la Universitat de Salamanca; Dra. Eulalia Pérez Sedeño, professora d’Investigació en Ciència, Tecnologia i Gènere del CSIC, a més de presidenta de la Sociedad de Lógica, Metodología y Filosofía de la Ciencia en España; Dra. Sonia Estradé, llicenciada en Física i Doctora en Nanociències per la Universitat de Barcelona; Neus Bonet, periodista, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Laura Freixas, escriptora, crítica literària, articulista, promotora de Clásicas y Modernas (Associació per a la igualtat de gènere en la cultura); Montserrat Boix, periodista de la secció internacional de TVE, especialitzada en el món àrab; Isabel Muntané, periodista, membre del moviment On són les Dones?; Elisenda Rovira, periodista, integrant del Grup de Periodistes Ramon Barnils i de MediaCat, observatori crític dels mitjans.

 

INTERACCIONES-¿QUÉ NOS DEPARA EL 2017? (entre setembre de 2016 i gener de 2017)

Diàlegs a dues veus i debat continuat sobre diverses qüestions que afecten a la societat. Temàtica sociopolítica de la mà de dos experts amb posicions diferents.

Coordinen: Ferran Mascarell, historiador i darrer delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid; Gabriel Planella, periodista i responsable executiu de continguts culturals del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna.

2 sessions i 4 ponents: Rafael Argullol i Iñaki Gabilondo (en la 1a sessió); Xavier Antich i José Luis Pardo (en la 2a sessió)

 

HACIA UNA NUEVA CULTURA AUDIOVISUAL (d’octubre a novembre de 2016)

Cicle en el qual s’explora la manera en què els nous llenguatges audiovisuals i interactius estan assumint un rol totalment renovador.

Coordina: Jordi Sellas, periodista especialitzat en cultura digital.

5 sessions (05/10/2016; 24/10/2016; 02/11/2016; 16/11/2016): Dirigir el cine de hoy; Videojuegos globales; Futuros inmersivos. Realidad virtual; Cine para un mundo digital; La televisión después de la televisión.

10 ponents: Neus Ballús; Roger Gual; Xavi Carrillo; Gonzo Suárez; Esteve Baqués; Roberto Romero; Paco Ramos; Edmon Roch; Andrés Colmenares; Josep Mitjà.

 

NUEVAS ARQUITECTURAS PARA NUEVOS HORIZONTES (octubre a novembre 2016)

Cicle amb el qual va arrancar l’any 2016 la nova programació cultural del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna. En el decurs de quatre sessions s’analitzà el present i el futur immediat del món de l’arquitectura de la mà de primeres figures del sector.

Coordina: Llàtzer Moix, periodista, adjunt a la direcció del diari La Vanguardia, columnista, crític d’ arquitectura i autor de llibres sobre arquitectura.

4 sessions (04/10/2017; 18/10/2016; 09/11/2016; 23/11/2016): Horizontes exteriores; Horizontes sociales o colaborativos; Horizontes de recuperación; Horizontes singulares.

13 ponents: Carme Pinós, Enrique Sobejano, Alberto Veiga, Josep Bohigas, Belinda Tato, Xavier Ros, Josemaría Churtichaga, Juanjo López de la Cruz, Joan Roig, Olga Felip, Arturo Frediani, Ramon Vilalta, Emilio Tuñon.

 

PROGRAMA 'MIRADAS DESDE LA CULTURA' 2016

El mes de juny de 2016 el CCLBlanquerna es va sumar a la Feria del Libro de Madrid en la seva 75a edició. Per aquest motiu es varen organitzar tres cicles d’activitats en un programa de qualitat i variat que va tenir lloc durant el mes de juny.

Periodisme, investigació, ficció, poesia i música, un ampli ventall cultural que va unir a nous autors amb d’altres reconeguts amb els quals varen compartir coneixements, llibres i textos. Així es van organitzar tres cicles: Revelaciones, amb la presentació d’obres d’investigació i assaig; Debutantes, on joves autores destacats per la seva qualitat literària van explicar la seva obra acompanyats de grans noms de l’escena musical, i Entre cielo e infierno, sessió de poesia a la Feria del Libro de Madrid.

Coordinador dels tres cicles: Gabriel Planella, secretari tècnic de la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid i responsable executiu de continguts culturals del CCLBlanquerna.

CICLO REVELACIONES

3 sessions (02/06/2016; 03/06/2016; 15/06/2016): Anonymous; Le llamaban padre; Atrapados.Guerra civil y represión.

7 ponents: Gabriella Coleman, Bernardo Gutiérrez, Carles Porta, Vicente Jiménez, Montserrat Llor, Luís Montejano, Monserrat Domínguez.

CICLO DEBUTANTES

3 sessions de prosa (07/06/2017; 08/06/2016; 09/06/2016): Joyce i les gallines (finalista Premi Anagrama de Novel·la menors de 35 anys); Jambalaia (Premi Anagrama de Novel·la 2016); Germà de gel (Premi Documenta 2015)

6 ponents. Autors: Anna Ballbona, Albert Forns, Alicia Kopf. Músics: Manolo García, Ángel Petisme, Christina Rosenvinge.

ENTRE CIELO E INFIERNO

1 lectura de poesia (09/06/2016). Títol de la sessió: Entre cielo e infierno.

2 autors: Marina Oroza i Alberto Manzano; Javier Corcobado (presentador)