Març-juny 2018

Ciclo: Periodismo: Desafíos y realidades

Durant quatre sessions es debatrà sobre la situació actual de la professió, els seus reptes, com ha canviat amb els anys i les noves tecnologies, en quina mesura els mitjans generen opinió i influeixen dins d'una societat canviant, on es troben les línies vermelles que no s’han de creuar…

També es reflexionarà sobre la discriminació i els reptes de les dones en aquest àmbit, el tractament de la cultura en els mitjans i les condicions de treball dels reporters en països en guerra.

 

Coordina:

-Cristina Villanueva. Periodista de La Sexta TV.

 

Accés al Cicle 'Periodismo: Desafíos y realidades'

 

 

 

 

Data d'actualització:  28.02.2018

Febrer-març 2018

Drogues

Aquest cicle abordarà una qüestió que, mirada amb calma i precisió, travessa amb major o menor intensitat la vida de gairebé tothom: les drogues.
De fet, ens resultaria difícil de trobar una vida contemporània que no utilitzi substàncies múltiples i variades per alterar en direccions molt diverses el règim de percepció i atenció, o l'estat d'ànim. Ara bé, les drogues són un dels tabús de la nostra societat més recobert de representacions estereotipades i prejudicis hipòcrites.

A més d'aquesta aproximació de caire sociològic, plantegem també una segona aproximació més estrictament filosòfica que ens permetrà de completar l'objectiu de les jornades.

En definitiva, aquest cicle abordarà la qüestió de les drogues a través d’aquests dos eixos principalment, convidant veus que gosin trencar el tabú de les drogues des de vessants filosòfiques, sociològiques, governamentals, econòmiques, psicològiques i espirituals.

Coordinadors

  • Felip Martí-Jufresa. Filòsof. Professor a l’Institut Supérieur des Arts de Toulouse (ISDAT).
  • Xavier Bassas Vila. Filòsof, traductor i editor. Professor de literatura, teoria i pràctica de la traducció a la Universitat de Barcelona.

Accés al cicle: 'El valor de las drogas. Las sustancias de la sociedad contemporánea'

Data d'actualització:  07.02.2018

Cómo vivir con Internet

Aquest cicle reflexiona sobre les principals transformacions socials i culturals que comporta la introducció d'internet a les nostres vides.  

Els diàlegs se centren en diferents camps en què es donen aquestes transformacions i en les possibles maneres d'afrontar-les. 

 

Setembre-desembre 2017. Coordinat i moderat per Enric Puig Punyet.

 

Accés al Cicle: Cómo vivir con Internet

Data d'actualització:  20.07.2017

Sintonías Culturales

El cicle mostrarà com en el passat remot i en el proper fins a arribar al present, les interaccions entre les cultures castellana i catalana han passat per moments de relació fructífera, de sintonia o de paral·lelisme. En concordança o a l’altra cara de les diverses vicissituds polítiques, les cultures hispàniques han dialogat i s’han influït en profunditat d’una manera que no s’ha posat prou de relleu.

 

Coordinador del cicle: Xavier Bru de Sala. Escriptor i periodista. Membre del Consell Editorial d’El Periódico. Comissari de l’exposició Barcelona-Madrid, sintonies i distàncies, presentada a Barcelona i Madrid els anys 1997-1998. Coordinador amb Javier Tusell del volum Catalunya Espanya. Un diàleg amb futur (Planeta, 1999). Primer President del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (2007).

 

Accés al cicle: Sintonías culturales

Data d'actualització:  03.05.2017

Letras en tránsito. Prácticas literarias actuales

letras 1

La nova literatura catalana en diàleg amb la que s’està produint a Madrid i altres indrets d’Espanya, en els seus diferents gèneres.

Després del diàleg, una segona part de lectures encreuades.

 

Accés al cicle: Letras en tránsito. Prácticas literarias actuales

 

Data d'actualització:  21.02.2017

Noves i velles generacions. Un diàleg necessari

Diàlegs

Amb aquest cicle el CCLBlanquerna es transforma en un espai de diàleg intergeneracional. La iniciativa pretén apropar, a Madrid, la visió i l’experiència de persones vinculades amb Catalunya, tot constituint un espai de debat i reflexió que permeti una millor comprensió dels reptes polítics, econòmics i socials del segle XXI.

Accés al Cicle: Noves i velles generacions. Un diàleg necessari 

Data d'actualització:  31.08.2016

El (Des) encaje de Cataluña

El (Des)encaje de Catalunya

 

El Grup de recerca Política, Administració i Territori (PAT) de la Universitat Complutense (Director: Prof. Dr. Jaime Ferri Durá) organitza i coordina aquest cicle en el qual, des de diversos enfocaments, es deliberarà sobre El (des) encaix de Catalunya, fonamentalment, en l'actualitat.

Els ponents tractaran una sèrie de qüestions comunes i generals, en funció de la seva especialització acadèmica, i unes altres de més específiques, que formularan investigadors del PAT-UCM.

 

Es recomana inscripció prèvia a: actesblanquerna.presidencia@gencat.cat

 

Accés al Cicle de El (Des) encaje de Cataluña

 

 

 

 

 

 

Data d'actualització:  04.01.2017

Interacciones. Què ens ofereix el 2017?

Data d'actualització:  20.01.2017

El Estado del Estado

Estado del Estado

De la Transición democrática a la Transición nacional en Cataluña

Amb aquest cicle de converses es dóna veu a versions diferents d'episodis de la història recent. En cada sessió es confrontaran dues mirades, una des de Catalunya i l'altra des d'Espanya, per esbrinar punts de trobada i desacords.

Accés al Cicle de El Estado del Estado

Data d'actualització:  12.01.2017

Cicle: Dones, una causa per tot l'any

Ciclo Mujeres

Cicle: Mujeres, una causa para todo el año

Amb la mirada posada en la celebració del Dia Internacional de la Dona, el pròxim 8 de març, iniciem un cicle de reflexió a l'entorn d'experiències compartides en diferents àmbits de la nostra societat on les dones encara no són plenament reconegudes.

 

Hem plantejat aquest cicle amb la voluntat de contribuir a superar l'anècdota que representa recordar només un dia a l'any una causa noble, justa i digna. Aquesta causa, com d'altres, demanen molt més que un gest, molt més que una llei, i sobretot un gir de 180º en la nostra pròpia cultura social i educativa 365 dies l'any.

 

Per aquest motiu volem anar més enllà de dedicar una data concreta i puntual i fer-la extensible a diferents sessions que transcorreran entre aquest mes de febrer, març i abril.

 

Es recomana inscripció prèvia a: actesblanquerna.presidencia@gencat.cat

 

Accés al Cicle: Dones, una causa per tot l'any

Data d'actualització:  22.02.2017